کتاب مانیفست چک لیست – گفتگو دوم

کتاب مانیفست چک لیست – گفتگو دوم

در گفتگوی اول کتاب مانیفست چک لیست به بررسی ایده نویسنده در مورد داشتن چک لیست و اهمیت آن در تمام ابعاد زندگی پرداختیم و برای آن مثال‌های واقعی آوردیم که در جامعه منجر به بهبود کیفیت و حتی نجات جان افراد شده بودند. در این گفتگو قصد داریم کماکان در مورد اهمیت چک لیست‌ها و البته نحوه تدوین چک لیست موثر صحبت کنیم تا بتوانیم از آن‌ها در تمام ابعاد زندگی شخصی و کاری خود بهره‌مند شویم و خطاهای انسانی را کاهش داده در نتیجه سریع‌تر پیشرفت کنیم و همچنین نگاهی داشته باشیم به سرنوشت و جایگاه چک لیست‌ها در پیشرفت‌های به سمت آینده.

User

نظم و آسیب‌پذیری

افراد معمولاً علاقه‌ای به انجام و چک کردن مداوم وظایف تکراری و البته ساده درون چک لیست‌ها را ندارند. آن‌ها گمان می‌کنند که اجبار پیروی از چک لیست برای تکمیل یک کار ساده توهین به تخصص یا عملکرد آن‌ها است که این تفکر بسیار اشتباه است. در واقع حتی هرکسی که بدون تهیه‌ی یک لیست خرید، خانه‌ی خود را ترک می‌کند، احساس شک و درماندگی را در بین راهروهای فروشگاه حس می‌کند. اما در واقع چک ‌لیست‌ها چرخه‌ای خود پایدار و مثبت راه می‌اندازند. باید بدانیم که در شرایط پیچیده، بهتر است وظایف را در قالب چک ‌لیست‌های ساده تعریف کنیم. حافظه انسان ممکن است در شرایط فوری و جدی خطا بدهد. مثلا هنگام پخت کیک ممکن است به خاطر تماس تلفنی فراموش کنید ماده‌ای را اضافه کنید. یا هنگام برخاستن هواپیما فراموش می‌کنید قفل کنترل‌های پرواز را باز کنید. چک ‌لیست‌ها در برابر این مشکلات ساده اما اصلی از کار محافظت می‌کنند. به این ترتیب برای یک فرد حرفه‌ای، فراهم کردن زمان لازم و بررسی یک چک ‌لیست، از ابتدا تا انتها و اصلاح هر اشتباهی که این لیست مشخص می‌کند، مستلزم نظم و اراده است. اینکه بدانیم چه چیزی باید در یک چک ‌لیست گنجانده شود و چه چیزی لازم نیست، به نظم و انضباط بسیار زیادی نیاز دارد. فراتر از نظم، فرآیند ایجاد یک چک‌ لیست، توجه به آسیب‌پذیری نیاز دارد. هم تیم‌ها و هم افراد باید در مورد مسئولیتی که نسبت به وظایفشان دارند، صریح باشند. آن‌ها باید کاستی‌هایی که منجر به اشتباهاتشان شده‌ است را بپذیرند. علاوه بر این، باید در مورد کار متفاوتی که لازم است برای جلوگیری از آن‌ها در آینده انجام دهند، با صراحت صحبت و گفتگو کنند.

User

واکنش شرکت وال‌مارت به طوفان کاترینا و استفاده از چک‌ لیست

شرکت وال‌مارت یکی از بزرگترین شرکت‌های خرده‌فروشی در جهان است. در سال ۲۰۰۵، طوفان کاترینا که یکی از قدرتمندترین طوفان‌های تاریخ آمریکا بود، شهر نیواورلئان را تحت تأثیر قرار داد. این طوفان باعث ویرانی بسیار زیاد و خسارات شدید به شهروندان و تجارت‌های محلی شد. شرکت وال‌مارت به سرعت عملیات مدیریت بحران خود را آغاز کرد. شرکت فوراً چک لیست بحران را فعال کرده و همچنین با همکاری سازمان‌های مختلف، مواد غذایی، آب، دارو و سایر نیازهای اساسی را به منطقه تزریق کرد. به این ترتیب وال‌مارت تعهد خود را به بازسازی و حمایت از جامعه محلی نشان داد. آن‌ها به عنوان یکی از بزرگترین کمک‌رسانان به منطقه عمل کردند و مبلغ قابل توجهی را برای بازسازی و حمایت از جامعه صرف کردند. حتی وال‌مارت به جامعه محلی فرصت‌های شغلی ارائه داد و در فرآیند بازسازی منطقه، نقش فعالی را ایفا کرد. در حقیقت این چک ‌لیست‌ها بودند که منجر شدند تا شرکت بتواند از آسیب‌های بیشتر به فروشگاه‌ها جلوگیری کند و همچنین اقدامات فوق برنامه برای منطقه انجام دهد و به اعتبار خود نیز در بحران بیفزاید این نمونه بارزی از تبدیل بحران و تهدید به فرصت و اعتبار است که چک لیست‌ها در اجرا و زمانبندی آن نقش اساسی دارند.

User

چک لیست سرمایه‌گذاری وارن بافت در حوزه مالی

وارن بافت معتقد است که چک لیست‌ها می‌توانند به سرمایه گذاران کمک کنند تا از خطاهای انسانی جلوگیری کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به سرمایه‌گذاران کمک کنند تا از فرصت‌های متعدد سرمایه‌گذاری غافل نشوند.

جناب بافت در چک لیست سرمایه‌گذاری خود، به این موارد توجه دارد:

-شرکت مورد نظر باید دارای یک مدل تجاری پایدار باشد که بتواند در طول زمان سودآور بماند.

-شرکت باید دارای یک تیم مدیریتی با تجربه و کارآمد باشد.

-شرکت باید دارای ارزش ذاتی بالایی باشد.

-قیمت سهام شرکت باید نسبت به ارزش ذاتی آن جذاب باشد.

بررسی این موارد ساده گاهی از یاد فراموش شده و افراد دچار احساسات و هیجانات بازارها می‌شوند که ممکن است به زیان سرمایه و روان آن‌ها ختم شود. وارن بافت معتقد است که برسی این معیارهای ساده اما اساسی، می‌توانند به سرمایه‌گذاران کمک کنند تا شرکت‌های با پتانسیل رشد عالی و واقعی را شناسایی کنند و به این ترتیب احتمال درگیر تله‌ها شدن و زیان‌ را  کاهش دهند.

آیا چک لیست‌ها همیشه یک راه حل موثر برای کاهش خطا هستند؟

ChatGPT

خیر، با اینکه چک لیست‌ها می‌توانند ابزارهای قدرتمندی باشند و بسیاری از مشکلات را کاهش دهند، اما مهم است که آن‌ها را به درستی استفاده کنیم. در برخی موارد، چک لیست‌ها ممکن است باعث کند شدن روند کار شوند. این به این دلیل است که افراد مجبورند زمان خود را صرف بررسی موارد زیاد و شلوغ کنند. در این موارد، ممکن است بهتر باشد از روش‌های دیگر برای کاهش خطا استفاده کنیم، مانند سطح آموزشی کارکنان یا بهبود در استراتژی و فرآیندها. در برخی موارد دیگر نیز، چک لیست‌ها ممکن است باعث افزایش اعتماد به نفس کاذب شوند. این به این دلیل بوده که افراد ممکن است فکر کنند فقط با بررسی چک لیست‌ها، از خطاها جلوگیری خواهند کرد. در این موارد، مهم بوده که افراد را تشویق کنیم تا همچنان از قضاوت و تفکر انتقادی خود استفاده کنند.

به عنوان مثال در یک کارخانه خودروسازی، استفاده از چک لیست‌ها منجر به کند شدن روند تولید شد. کارگران مجبور بودند زمان زیادی را صرف بررسی چک لیست‌ها کنند و این باعث کاهش بهره‌وری شد. یا در یک بیمارستان، استفاده از چک لیست‌ باعث افزایش اعتماد به نفس کاذب در پزشکان شد. پزشکان تصور می‌کردند که با استفاده از چک لیست‌ها، دیگر مرتکب خطا نخواهند شد و این باعث کاهش دقت آن‌ها شده و تعداد نارضایتی‌های بیمارستان شدت گرفت.

User

چگونه می‌توان یک چک لیست موثر ایجاد کرد

همانطور که بررسی شد چک لیست‌ها می‌توانند در بهبود بهره‌وری، افزایش ایمنی و کاهش استرس در زندگی روزمره ما نقش داشته باشند و می‌توانند به ما کمک کنند تا کارهای روزانه خود را به موقع انجام دهیم، سفری بدون استرس داشته باشیم و در خانه خود ایمن باشیم. به همین منظور نیاز است تا چک‌ لیست‌ها به دقت طراحی و اجرا شوند تا موثر باشند. باید بدانیم آن‌ها با توجه به نوع مسئله و سطح کاری می‌توانند ساده یا پیچیده تدوین شوند و به اشکال مختلف کاغذی یا الکترونیکی و حتی هوشمند باشند.

به هر حال در هر شکلی از چک لیست‌ها، آتول گوانده در مورد ایجاد یک چک لیست بهینه، به این موارد اشاره دارد:

-نقشه‌برداری: همچون کاشتن بذر در خاک، باید نقشه‌برداری کنید. شناسایی عوامل عمده مشکل‌ساز در سیستم و اینکه از دست چه نوع مسائلی هستند، نیاز به چه چیزی دارند.

-تعیین هدف: به همان شکل که سفینه‌ای بدون هدف در دریا سرگردان است، چک لیست شما نیز باید هدف خود را داشته باشد. جملات شفاف بدون ابهام باشند و توجه داشته باشیم که چک لیست دستورالعمل جامع نیست بلکه فهرست ساده و شفافی از وظایف لازم برای اجرا و جلوگیری از اشتباهات است . در نتیجه چک لیست باید مراحلی را شامل شود که عملی و قابل انجام باشند.

-ترتیب‌بندی: همانند آرایش کتاب‌ها در کتابخانه، لازم است موارد خود را به ترتیب مناسب قرار دهید. چک لیست هر بخش باید در یک صفحه تدوین شود و طولانی نباشد. ترتیب انجام مراحل را مشخص کنید. زبان چک لیست را ساده و قابل فهم نگه دارید. چک لیست باید شامل تمام مراحل ضروری باشد. نباید هیچ مرحله‌ای را از قلم بیندازیم. چک لیست‌ها باید به گونه‌ای طراحی شوند که بتوان آن‌ها را به راحتی در حین انجام کار بررسی کرد.

-تصحیح و بهبود: چک لیست شما همچون نقطۀ عطف در گذر زمان است. بنابراین، همواره آن را تصحیح و بهبود داده و بازخوردهای خود را در نظر بگیرید. به همین جهت از پرسشنامه‌ها و آنالیز عملکرد در طول زمان استفاده کنید.

-استفاده فعال: چک لیست شما باید همچون سلاحی باشد که در دستان شجاعان، جان می‌دهد. پس از ایجاد چک لیست‌ها، فعالانۀ از آن استفاده کنید و همواره به عنوان دستیار قدرتمند با آن‌ها ارتباط برقرار کنید.

به نظر شما چه نکاتی را باید هنگام استفاده از چک لیست‌ها رعایت کنیم؟

ChatGPT

اگر در انجام هر یک از مراحل با مشکلی مواجه شدید، از یک متخصص کمک بگیرید. چک لیست را به عنوان یک راهنمایی استفاده کنید، نه یک دستورالعمل دقیق.

User

به نظر شما با توجه به پیشرفت‌ها، در آینده چک لیست‌ها چگونه خواهند بود؟

ChatGPT

در سال‌های اخیر، استفاده از چک لیست‌ها به طور گسترده‌ای، توسعه یافته است و این روند در آینده نیز ادامه خواهد داشت. در آینده نیز، چک لیست‌ها به شکل‌های جدیدتری با کاربردهای بیشتری توسعه پیدا خواهند کرد به عنوان مثال، چک لیست‌های هوشمندی که می‌توانند از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین برای بهبود کارایی خود استفاده کنند، به طور فزاینده‌ای محبوب خواهند شد. این چک لیست‌ها می‌توانند به طور خودکار مراحل را شناسایی کنند و آن‌ها را در یک لیست مرتب کنند. همچنین می‌توانند خطاها را شناسایی کنند و به کاربران هشدار دهند. چک لیست‌ها به شکل‌های جدیدتری توسعه پیدا خواهند کرد که دسترسی به آن‌ها را آسان‌تر می‌کند، مانند چک لیست‌های مبتنی بر وب و تلفن همراه و گجت‌های هوشمند و نوین.

User

لطفا پایان و جمع بندی خود را از گفتگو در مورد این کتاب ارائه دهید.

ChatGPT

چک لیست‌ها ابزارهای ساده اما قدرتمندی هستند که می‌توانند تأثیر زیادی بر ایمنی و کیفیت داشته باشند. آن‌ها می‌توانند به ما کمک کنند تا از اشتباهات رایج، جلوگیری کنیم، فرآیندها را بهبود ببخشیم و اطمینان حاصل کنیم که کارها به درستی انجام می‌شوند. اگر می‌خواهیم در هر زمینه‌ای که فعالیت می‌کنیم، عملکرد بهتری داشته باشیم، استفاده از چک لیست‌ها را در نظر بگیریم با این وجود که ما گاها از چک‌ لیست‌ها لذت نمی‌بریم زیرا زمان‌برند و سرگرمی‌بخش نیستند، اما مشکل فقط تنبلی نیست. اگر حاضر شویم مزایای سازمان‌یافتگی را بپذیریم، می‌توانیم حتی در کارهای پیچیده نتایج بهتری بدست آوریم. کتاب چک ‌لیست به هر دسته‌بندی و مقوله‌ای که تعلق داشته باشد، به خوبی نوشته شده است و ارزش وقت گذاشتن برای آن را دارد. در مجموع، کتاب مانیفست چک لیست اثری مهم و تأثیرگذار است که می‌تواند به ما کمک کند تا دنیای بهتری بسازیم.

User

سپاس از شما بابت اینکه تا پایان این کتاب همراه ما بودید.

ChatGPT

از شما سپاسگزارم که این فرصت را به من دادید تا در این گفتگو با شما همراه باشم. من از اینکه توانستم تجربیات و دانش خود را در مورد کتاب مانیفست چک لیست به اشتراک بگذارم، بسیار رضایت دارم. امیدوارم که این گفتگو برای شما مفید بوده باشد و به شما کمک کند تا چک لیست‌های کاربردی و متنوعی برای کار خود ایجاد کنید و در صورت نیاز می‌توانید از من در تدوین بهینه آن‌ها کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *